Interviul de angajare in Europa

 

Modalitatea de desfasurare a interviului de angajare in Europa difera de la tara la tara. Interviurile structurate sunt preponderente in Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Austria si Spania, in timp ce in Italia, Luxemburg, Portugalia si Elvetia organizatiile manifesta o inclinatie deosebita spre interviurile nestructurate sau libere. In Olanda, Grecia si Belgia, majoritatea organizatiilor apeleaza la interviurile semistructurate.

In Marea Britanie, la nivelul unui numar din ce in ce mai mare de companii, se manifesta tendinta de a inlocui interviul de angajare cu testele de selectie. Interviurile urmaresc evidentierea responsabilitatilor si rezultatelor obtinute de catre candidati de-a lungul vietii lor profesionale. In Irlanda si Anglia, organizatiile folosesc toate cele trei tipuri de interviuri de angajare: structurat, semistructurat si liber. Unii angajatori manifesta un grad foarte ridicat de reticenta privind utilizarea interviurilor nestructurate sau libere, considerand ca, in raportul de interviu trebuie mentionate o serie de informatii exacte referitoare la activitatea profesionala si educationala a candidatilor.

In Austria se folosesc in egala masura interviurile structurate si nestructurate. Intrebarile sunt foarte exacte, urmarind obtinerea unor raspunsuri clare si concise din partea candidatilor, insa dialogul dintre candidat si intervievator are un caracter liber si deschis.

In Luxemburg se foloseste cu preponderenta interviul nestructurat. Atmosfera creata in timpul interviului de angajare este una foarte relaxata si familiala, dialogul bazandu-se pe respectul reciproc. Interviul are mai mult un caracter informal, numarul intrebarilor la care candidatii trebuie sa raspunda fiind foarte mare si vizand aspecte dintre cele mai diverse.

La fel ca si in Marea Britanie, in Germania companiile isi manifesta optiunea pentru folosirea interviurilor structurate. Intervievatorul ca conduce discutia in directia obtinerii unor raspunsuri concrete din partea candidatului la intrebarile adresate. Spre deosebire de stilul de comunicare francez, cel german se caracterizeaza prin rigurozitate si rigiditate, astfel incat candidatii trebuie sa adreseze la randul lor intrebari foarte clare si care vizeaza obtinerea unor informatii concrete.

Opiniile managerilor italieni detin o importanta redusa in decizia finala de angajare a unui candidat. In Italia, interviul de angajare este informal, liber si flexibil, fiind axat pe obtinerea unor informatii privind candidatul in sine si mai putin referitoare la nivelul de experienta de care acesta dispune si evolutia sa de cariera. Aceasta deoarece decizia finala de angajare se bazeaza intr-o proportie ridicata pe calitatea personalitatii candidatului si mai putin pe experienta acestuia. Abilitatile profesionale ale individului sunt evaluate cu ajutorul unor teste de selectie si al unor probe practice.

In Spania, interviul de angajare se bazeaza, in mare masura, pe calitatea dialogului dintre candidat si intervievator. Onestitatea si increderea in sine sunt principalele calitati in functie de care un candidat este evaluat si apreciat ca fiind corespunzator. Abilitatile profesionale detin o pondere redusa in decizia finala de angajare. Personalitatea, statutul social, comportamentul, situatia familiala si relatiile profesionale reprezinta principalele criterii in functie de care companiile spaniole ii selecteaza pe potentialii angajati.

Liana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: